donderdag 6 september 2007

Opnieuw veel Taliban gedood bij Shah Wali Kot in Kandahar

Tijdens een twaalf uur durende strijd op woensdag in de provincie Kandahar tussen de coalitie en het Afghaanse leger tegen de Taliban zijn 40 Taliban gedood. De afgelopen weken zijn 200 guerrilla’s gedood. Dit zei het Amerikaanse leger op donderdag.

Opstandelingen lieten een patrouille van de coalitie in een hinderlaag lopen bij dorpen in Shah Wali Kot in de provincie Kandahar. Ze schoten met machinegeweren en raketgranaten.

De militanten vuurden op de patrouille vanuit gebouwen in de dorpen. Tijdens de gevechten versterkten de opstandelingen hun posities met ongeveer 150 strijders.

Hierop vernietigden gevechtsvliegtuigen van de coalitie aanvalsposities van de militanten met precisiemunitie.

De Taliban hebben verklaard dat ze niets weten over grondgevechten in het district Shah Wali Kot op woensdag.

Taliban woordvoerder Qari Mohammad Yousuf zei volgens het persbureau Reuters dat het nergens op is gebaseerd dat er 200 van onze mujahideen (strijders) zijn gedood. We kunnen er ook 50 van hen hebben gedood.
Yousuf zei verder vanaf een onbekende locatie door de telefoon dat de Taliban een Amerikaanse helikopter neer heeft gehaald in de regio. De NATO ontkende dat er een helikopter verloren was gegaan.

Volgens Reuters zijn er geen onafhankelijke bronnen over de hoeveelheid doden en wat er is gebeurd.

De door de VS-geleide coalitie heeft verklaard dat er de afgelopen weken honderden Taliban zijn gedood. De Taliban heeft wat verliezen toegegeven, maar zegt dat de Afghaanse en buitenlandse troepen de aantallen steevast overdrijven.

De afgelopen anderhalf jaar zijn er meer dan 7.000 mensen gedood in Afghanistan door het aanhoudende geweld. De meeste slachtoffer zijn aanhangers van de extreem-fundamentalistische Taliban.

Geen opmerkingen: